Flexibilitet och rörlighet är något som genomsyrar samhället och även speglar sig i hur svensken vill semestra. Priserna på fritidshus har i många delar av landet stagnerat och till med sjunkit. Samtidigt har intresset ökat för villavagnar. Inte helt oväntat då dessa just speglar den rörlighet som många efterfrågar. Men vad gäller kring dessa sommarhus på hjul?
Bygglov?
Idag finns en regel som säger att man får bygga en byggnad på sin tomt som inte är större än 25kvm helt utan bygglov. Så länge som vagnen står på samma plats i minst 6 månader kan den nämligen räknas som ett hus och därmed kan bygglov behövas. Men detta alltså enbart om den är över 25kvm.
Detta har tillverkarna av villavagnar tagit hänsyn till och det finns därför flera modeller som är precis under 25kvm.
För de som köper större vagn och enbart står på camping behövs inte något bygglov skaffas då det är campingens bygglov som gäller.
Bara sommarvagn?
De allra flesta som köper en villavagn gör detta för att ha ett smidigt och enkelt sommarboende. Då behövs inte heller någon isolering för att hålla vagnen varm. Men det finns även vagnar som har en grundisolering och lägger man då till tilläggsisolering kan man använda den även om det blir 25-30 grader kallt ute. Så visst går det att ha som vintervagn också. Det är inte helt ovanligt att villavagnar används som året-runt-boende i städer där priserna på bostäder är mycket höga.
Var?
En villavagn ser ut som ett fritidshus men är på hjul och räknas därför som vagn. Undantag finns (se Bygglov). I och med att det är en vagn kan man i princip ställa den var som helst. På tomten, på en camping eller ett arrenderat område. Även om det är en vagn så bör man inte dra det till sin spets och ställa den på stora parkeringar likt husvagnsägare ibland gör under sommaren. Även om vagnarna är flexibla så är det inte till för att dras omkring likt en husvagn.
Läs mer om villavagnar och se utbud hos villavagnar.com