Tips för billigare flygbiljetter

När en semester planeras är själva resekostnaden och boendet det som oftast kostar mest. Därmed har man även mest att spara på att pressa priset på dessa poster. Både på flygbiljetten och på hotellet finns nämligen stora summor att spara bara man planerar resan i tid. Det behöver inte heller vara speciellt svårt. Följande tips hjälper till i jakten på de billigaste flygbiljetterna.

Första punkten är att boka långt i förväg. I en undersökning som innefattade priset på flera miljarder flygbiljetter (2014) visade det sig att det var billigast att boka 53 dagar före avfärd. Enligt den undersökningen kunde man spara i genomsnitt 29% på detta. Nu behöver man självklart inte boka exakt 53 dagar före men det pekar på att man ska vara ute i god tid. Den som bokar på samma dag som planet går kommer få betala mest.

Den andra punkten är att alltid söka billiga flygbiljetter via sidor som jämför priset på flygbiljetter. Dessa presenterar biljetter från flera hundra flygbolag och därutöver även ett tiotal resebyråer. Som en samlingsplats där man ser hela utbudet på marknaden. Detta kan jämföras mot att gå in på SAS för att se deras resor och sedan på Norwegian för att se deras osv.

Den tredje punkten att tänka på är när på dagen och även vilken dag man kan tänka sig åka. I undersökningen (som nämnts ovan) visade det sig att det var 6% billigare att åka på kvällen mot att åka på eftermiddagen. Man bör även åka på måndag-torsdag och då framförallt tisdagar. Prisskillnaden mellan den billigaste dagen (tisdag) mot dyraste (lördag) var 13%.

Den fjärde är att till och med boka på rätt dag. Det visade sig nämligen att även detta avgör vilket pris på flygbiljetten man får. Den som bokade en biljett till New York en torsdag fick i medel 1500kr billigare biljett än de som bokat den på en lördag.

Vad är då viktigast av dessa punkter? Helt klart att jämföra många olika flygbolag och vara flexibel gällande dag och tid att åka.