Skidsemester i Sverige – Vilken ort väljer du?

Sportlov, påsklov och jullov – det är de tre tillfällen då allra flest personer åker en vecka till svenska skidanläggningar för att njuta av härlig skidåkning. Men var ska man åka? Det beror på hur långt du vill åka, vilken skidåkning du eftertraktar och vilken budget som finns.

Skidåkare

Kungsberget

En skidanläggning som ligger några mil utanför Gävle. I jämförelse med Sälen, Idre och andra anläggningar är Kungsberget betydligt mindre. Men ändå tillräckligt stort för att locka tusentals besökare varje år. En stor fördel är att man kan åka hit över en dag om man bor i Stockholmsområdet. Det är få andra stora skidanläggningar man kan hinna till över dagen från Stockholm.

Ramundberget

I Funäsdalen ligger Ramundberget som minst sagt är familjevänligt. Här finns totalt 42 nedfarter samt två mycket stora barnområden. Boka skidskola, barnpassning eller gå på after-ski (för barnen). Här kan hela familjen lätt roa sig en vecka eller två. De vuxna som vill ha lite svårare backar kan välja mellan 12 svarta nedfarter, 14 röda, 11 blå samt 5 gröna. Även de som hellre åker längdskidor kan åka hit då det finns mycket fina spår i närheten.

Sälen

I Sälen finns allt. En av de allra största skidanläggningarna i Sverige med allt för barnfamiljer, äventyrslystna eller de som älskar puckelpist. Det finns mycket att välja på även om man vill ta en paus från skidåkandet en dag och göra något annat. Planera gärna en dag på Experium där barn och vuxna kan bada, bowla, shoppa, äta gott och umgås.

Kanske lockar det att åka Vasaloppet, eller i alla fall i de spår som används vid Vasaloppet. I Sälen går nämligen starten på det berömda loppet som sedan går i mål i Mora.

2st åker skidor utför

Järvsö

En av de mindre skidanläggningarna i Sverige är den som ligger i Järvsö. Men den är ändå tillräckligt stor för att framförallt barnfamiljer ska roa sig ett par dagar. Man marknadsför anläggningen med att ”barn är våra hedersgäster” vilket även speglar vilken fokusgrupp man har. Barnfamiljer kommer absolut att trivas här. Vill man däremot ha hårda och svåra backar bör man söka sig till andra anläggningar.

Riksgränsen

Är det Sveriges bästa skidåkning som man får i Riksgränsen? Kanske. De har i alla fall anläggningen igång extremt länge. Här går det att åka skidor ofta fram till midsommar. Här kan man även uppleva vintern ur dess allra bästa sida. Åk hundspann, midnattsåkning, längdskidor eller gå på tur.