Se över reseförsäkringen innan avresa

I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring. Den täcker det allmänna behovet under resan med exempelvis olycksfallsförsäkring. Men samtidigt ingår inte avbeställningsskydd något som är en stor fördel att ha i de fall som resan kostar några tusen. Skulle man bli sjuk finns ingen möjlighet att boka av resan och få pengarna tillbaka om inte avbeställningsskyddet finns. Detta kan tecknas som en separat försäkring hos resebolaget men det finns en stor fördel att istället utnyttja avbeställningsskyddet som ingår i ett kreditkort.

Fler försäkringar – Men jämför

I stort sett alla kreditkort har en reseförsäkring som är betydligt mer detaljerad och generös än den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Exakt vad de innehåller gällande detaljer varierar men alla har åtminstone ett avbeställningsskydd. Detta gäller då upp till en viss summa för kortägaren samt en maximal summa för familjen som åker tillsammans. Är man många eller om resan är dyrare än en klassisk charter är en rekommendation att man jämför kreditkort utifrån ersättningsnivån på avbeställningsskyddet. Det kan nämligen skilja på tiotusentalskronor på denna nivå. En del kreditkort marknadsförs som ”resekreditkort” och generellt har dessa just en mer generös nivå på ersättning via reseförsäkringen.

Men kom ihåg att resan måste köpas med kreditkortet för att reseförsäkringen ska aktiveras. En del kortföretag kräver att minst 50% av resan ska vara betald med kortet medan andra kräver 75%. Enklast är att köpa hela resan med kreditkortet eftersom man då är säker på att även försäkringen ingår.

Redan gällande avbeställningsskyddet kan det alltså vara lönsammare att få försäkring genom kreditkort än att teckna detta som en separat försäkring hos resebolaget. Men utöver det finns även andra fördelar med kreditkortets försäkring. Vilka delar som ingår i vardera kreditkort är olika men exempel är att ersättning kan fås för Bagageförsening, Flygförsening, Stöld på resorten, Självriskeliminering vid skada på hus eller bil på hemort under semestern och Hole In One Försäkring. Den sista är en udda försäkring som ger försäkringstagaren några tusenlappar om turen är framme och det blir Hole in One på golfbanan. Pengarna går självklart till festen!

Fakta: Lenders.se – Sidan som jämför privatlån och så kallade ”enkla företagslån

Lämna ett svar