Så undviker du resemagsjuka hos barnen

Oavsett var resan bär är det smart att ha med sig ett mindre ”reseapotek”. Vilka mediciner som bör tas med beror främst på var man ska åka men även om det är vuxna eller barn. Resesajten Resamedbarn har gjort en längre lista på produkter som kan packas med. Detta med allt från mediciner vid förkylning till de som behövs vid bett och stick.

Resa med barn

Inom kategorin ”Magsjukdomar och virussjukdomar” nämner de följande förebyggande åtgärder samt produkter som kan ätas för att förebygga magsjuka.

Förebyggande åtgärder:

Eftersom immunförsvaret till hela 80% sitter i tarmarna är en grundförutsättning för att bra mående en god tarmkultur. Med en god bakterieflora minskas risken för magsjuka och andra magproblem men det är även bevisat att det minskar risken för förkylningar m.m.

Ska man åka till ett land där bakteriefloran är mycket olik mot i Sverige kan det finnas en fördel att ”boosta” magen med probiotika.

Produkter i reseapoteket

Dukoral – Detta är ett receptbelagt läkemedel som kan köpas via vaccinationscentraler. Kontakta även dessa centraler innan resan för att kontrollera om vaccin behövs beroende på var ni ska åka.

Bifiform Travel eller Probimage – Kosttillskott som är uppbyggt främst av mjölksyrebakterier. Kan ätas från en ålder av 3 år. Skapar balans i magen och minskar därmed risken för magsjuka. Kan köpas i hälsokostbutiker, en förpackning Probio Vital, 90 tabletter, kostar ca 140 kr.

Tänk på att:

  • Undvik djur

Barnen dras till djuren – men det gör även bakterier och virus. Undvik därför att klappa djur eller bada där djur badar.

  • Undvik isen

När is serveras i drinkar och läsk bör den vara tillverkad av flaskvatten. Är den tillverkad av kranvatten ökar risken betydligt för magsjuka. Kan du inte kontrollera vilket vatten som använts så undvik isen.

  • Kontrollera kött och fisk

Kolla att kött och fisk är väl genomstekt innan ni äter det.

  • Undvik buffé

Vid bufféer står maten framme länge och varmhålls. Det skapar förutsättningar för bakterier att sprida sig. Beställ då istället mat som lagas till direkt och som är riktigt varm vid servering.

  • Undvik bakterier genom desinfektionsmedel

Tvätta händerna ofta och noga. Detta inte minst om ni varit på marknad, hanterat pengar eller precis ska äta.

Om diarré eller magsjuka ändå uppstår är det viktigt att få i sig vatten. Detta inte minst i länder som överlag har det varmare än i Sverige. För barn kan det behöva tillföras vätskeersättning. Dessa återställer saltbalansen, vätskebalansen och kan ge tarmen extra skydd.