Så reser du till och i Taiwan

Resan till Taiwan

Sedan några år tillbaka får svenska medborgare visumfritt besöka Taiwan upp till 90 dagar istället för 30 dagar enligt gamla föreskrifterna. Resan dit från Sverige tar minst 15 timmar med minst ett byte om man lyckas få en bra förbindelse.

Innan man fick flyga direkt från Kina till Taiwan, d.v.s före 2009, var Thai Airways som erbjöd de smidigaste flygresorna och mest ekonomiska till Taiwan med en mellanlandning i Bangkok och en väntetid på knappt 2 timmar. Idag finns det möjlighet att flyga dit via Peking eller Shanghai med Air China. (Förväxla inte med taiwanesiska China Airlines, som har mycket sämre säkerhetsrekord)

Resan inom Taiwan

När man väl kommit fram är allting inom nära håll tack vare Taiwans storlek och de två välfungerande järnvägssystemen. Är man på affärsresan och vill nå resmålet på kortast möjliga tid ska man åka med Taiwan High Speed Rail som med sin 300 km/h hastighet tar tidsbristande affärsmännen från huvudstaden Taipei i norr till den största hamnstaden Kaohsiung i söder på 1.5 timmar.

Är man turister och vill se attraktiva små städer och byar rekommenderas vältäckande Taiwan Railway som även kan ta turisterna upp till Berget AliShan med en höjd på 2000 meter över havet. Att köra bil på Taiwans riksmotorvägar är ingenting att rekommendera för amatörracer då slalomkörning är normen.

Resan i Taipei

Det smidigaste sättet att resa i Taipei är att åka MRT tunnelbanor. All reseinformation finns på engelska både verbalt och skrivet. Även de flesta bussarna, särskilt de till större turistattraktioner, är utrustade med en hållplatsutropare som även talar engelska.

Skulle den buss som du åker med saknar utrustningen och busschauffören inte talar engelska (det gör den nog inte), kommer du säkert att få hjälp av någon taiwanes i närheten som känner av din förvirring och osäkerhet. Det kan vara klokt att ha haft ditt resmål skrivet på kinesiska, som du kan visa när en hjälpsam taiwanes erbjuder sig.