Reseförsäkring i hemförsäkringen

Reseförsäkring i hemförsäkringen – Vad ingår och vad ingår inte?

När man reser utomlands är det viktigt att man är rätt försäkrad. Att man har en försäkring som verkligen går in ger ekonomiskt ersättning om man exempelvis måste uppsöka sjukhus. Den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen är ofta tillräcklig. Men allt handlar självklart om hur resan ser ut.  Här presenteras några punkter som vanligtvis ingår i hemförsäkringens reseskydd men även vad som inte ingår.

Ekonomiskt skydd under hela resan

Hemförsäkringen täcker i stort sett alltid upp till 45 resdagar utomlands. Då de allra flesta inte lägger en semester längre än en och en halv månad utanför Sveriges gränser så räcker hemförsäkringen gått och väl på just denna punkt. Men de som har tänkt att lyxa till det med en riktigt lång utlandsvistelse bör vara medveten om att tilläggsskydd bör tecknas.

Kostnader vid sjukvård

Den som är med om en olycka eller hastigt blir sjuk och behöver uppsöka läkarvård får ersättning från hemförsäkringen för dessa kostnader. Det gäller även om man akut behöver gå till en tandläkare. Med akut menas då att man inte har möjlighet att vänta till att man kommit hem till Sverige igen.

Det man däremot inte kan få ersättning för är skador och sjukdomar som man skäligen kunde anat att de skulle uppstå. Detta gäller även om man redan var sjuk när man åkte iväg. När det gäller tandskada så ges generellt inte ersättning för lagning av skador som uppstått av bitning eller tuggning.

Utöver det är det mycket sällan som man kan få ersättning om man får en skada i ett tillfälle då man utövar licensierad idrott. Men tränar man i klubb ska man däremot vara försäkrad genom denna.

Miss av avresa eller för tidig hemresa

Missar man avresan på grund av yttre omständigheter som exempelvis extrema naturförhållanden eller bilolycka kan man få ersättning för ny biljett. Man kan även få en ny biljett för hemresa om det uppstår krig, terrorhandling eller naturkatastrof på det ställe där man semestrar.

Men man får inte ersättning om man missar avresan på grund av eget slarv, exempelvis att man tittat fel på biljetten eller startat resan från hemmet för sent. När det gäller hemresan ligger begränsningen på att alla dessa tre faktorer ska påverka den del av landet man bor. Är det ett terrorbrott i huvudstaden kanske inte det alls påverkar den lilla ort som ligger 50 mil därifrån.

Lämna ett svar