Om jag skulle visa Gävle

Gästinlägg från en genuin Gävlebo 🙂

Vad skulle du visa i din stad om någon kom på besök som aldrig varit där förut?

Skulle det vara natur, museum, klassiska turistattraktioner eller mer ovanliga sevärdheter? Kanske inget av dessa utan bara en dag på stan för shopping.

Satt och tänkte på det häromdagen och kom fram till att jag skulle visa ställen mot fokus på natur när någon kommer till Gävle. Visserligen finns det mycket annat att se och göra också men för mig är det naturen som betyder mest.

Dagsresan skulle börja med att vi åker ut till fiskelägret Bönan. En mysig liten ”by” utanför Gävle där fiskarna fortfarande åker ut på morgonen i sina båtar, röker fisken på eftermiddagen och säljer den senare superfärsk till oss som tar oss ut till Bönan. Fisken går visserligen att köpa i många lokala affärer också men det något speciellt att köpa den på plats.

Sen skulle jag visa upp Böna Kapell där vi en gång gifte oss. Ett jättemysigt kapell som bara rymmer ca 70 personer. Förmiddagsfikat skulle tas in på Bönacafé.

Därifrån går resan vidare till Engeltofta. En mäktigt hus bara några tiotal meter från vattnet. Hit vallfärdar rejält många Gävlebor under sommarens varma dagar för att få sig ett dopp, äta gott i restaurangen eller njuta av en jazzafton. Vi stannar bara för ett dopp innan vi tar oss ut på bryggan och väntar in båten som ska ta oss vidare till Limön.

Även om jag inte varit på Limön speciellt många gånger så är det en favoritplats. Här känns det som att tiden nästan har stannat. Limön är en klassisk skärgårdsidyll där man kan hyra rum eller bara gå omkring och njuta av naturen innan båten går in till fastlandet igen på eftermiddagen.

Väl hemma på fastlandet skulle jag köpa med mig eftermiddagskaffe från Waynes Coffe och gå till Boulugnerskogen. Det är stadens stolthet när det gäller parker och är tillräckligt stor för att alla som vill kan få en plats för picnicfilten och matsäckkorgen utan att behöva sitta allt för nära varandra. Här finns även stora lekparker för barnen. Vi spelar en omgång minigolf som hör till sommaren medan eftermiddagen närmar sig kväll.

Kvällen avslutas med att middagen intas på O´Learys. Den sportbar jag gillar bäst både eftersom det är många skärmar så man ser var man än är men även för att utbudet på maten passar mina smaklökar. Ett engelskt derby i Premiere League och dagen är fulländad.

 

Lämna ett svar