Lär dig geografi via frågesport

Dags att besöka ett nytt resmål? Då kan det vara både roligt och intressant att lära sig lite geografi om landet och den aktuella platsen. Internet och böcker i all ära men varför inte prova en ny väg till kunskap – genom frågesport. En av dom vanligaste kategorierna i frågesporter brukar vara just geografi, så det är ett utmärkt sätt att lära sig mer eller kanske göra det hela till en tävling resesällskapet emellan.

Frågesport om geografi – i mobilen

Frågesport är både lärorikt och roligt – alltså ett perfekt sätt för att få nya kunskaper inom geografi. Det finns flera frågesportsspel i form av appar till smartphones och surfplattor, vilket dessutom gör det hela väldigt enkelt.

Klassikern Seterra är ett exempel, där spelaren kan genomföra över 300 olika övningar som på ett eller annat sätt har med geografi att göra. Hitta rätt länder på världskartan, dess huvudstäder samt delstater, regioner, landskap och andra indelningar. Övningarna går att anpassa efter områden – till exempel Europa eller Asien och på så vis går det att fokusera någorlunda på ett kommande resmål. Hitta floder, berg och andra geografiska indelningar – kanske är några av dessa till och med värda ett besök på resan.

Det finns även ett flertal liknande appar som hittas genom att söka på ”geografi” i till exempel App Store. Prova dig fram för att se vilken som passar bäst för dig och sedan är det bara att sätta i gång med prövningarna. En app med både geografi, matte, svenska och programmering är Albert.

Perfekt läxläsning för den som reser med barn

Frågesport likt dom ovan nämnda är inte roligt och lärorikt bara för vuxna som vill lära sig mer om geografi – det är även ett perfekt komplement till läxläsning för familjens yngre medlemmar. Eftersom det finns så många appar är det enkelt att bara ta fram mobilen eller surfplattan för att beta av ett studiepass när helst det passar på resan. Flera av apparna kan dessutom användas utan internetuppkoppling, vilket gör dom till ett bra och lättillgängligt tidsfördriv på planet.

Ett tips för dig som reser med barn och vill passa på att utöka geografikunskaperna under tiden är att välja ett spel eller app som passar för barnets ålder – annars är risken att det blir svårt och omotiverade att sitta och pillra med, i stället för skojigt och lärorikt.