Har du någon gång funderat över hur sängkläderna på hotell kan vara så mjuka och sköna? Funderat på var de går att köpa? Då är du inte ensam. Återförsäljare av lyxigare sängkläder marknadsför till och med vissa lakan som ”hotellakan” för att påvisa att de har den höga kvalitén som efterfrågas. Vad är det då som karaktäriserar dessa?
Materialet
Hotell i hög standard satsar även på sängkläder av riktigt hög standard. Man vill helt enkelt hålla lika hög kvalité oavsett om det handlar om städning, service eller inredning. Det finns exklusiva sängkläder i flera material men framförallt är det satin som gäller. Ett material som är ”mjukt mot huden och ger en känsla av sann lyx”.
Prismässigt skiljer de sig rejält mot andra material. Detta åtminstone om man söker efter de mest exklusiva materialen som är vävd av egyptisk bomull. Priset för ett påslakan i satin kan vara kring 250 – 500 kr medan egyptisk bomull kräver att man får betala närmare det dubbla.
Hotell som tar kvalité på allvar lägger alltså betydligt större summor på sängkläderna än vad de allra flesta privatpersoner gör.
Satin är alltså inte ett material utan en teknik, en tillverkningsform. Det är tätt vävt vilket gör att bindepunkterna knappt syns och att tyget blir extremt slätt. Det tre material som är vanligast inom satin är bomull, siden eller rayon.
Kvalité och hållbarhet
Det andra som kännetecknar dessa sängkläder är dess kvalité. De tvättas nämligen upp till 7 gånger per vecka. Det kan jämföras mot sängkläder hos privatpersoner som inte byts mer än någon gång per månad. Därmed ställs betydligt högre krav på hållbarhet och slitstyrka. Detta utan att bekvämligheten försämras.
En återförsäljare av sängkläder till hotell nämner att dessa sängkläder klarar upp till 500 tvättar förutsatt att tvättråden följs förstås. Man kan nästan känna den större hållbarheten genom att ta ett hotellakan och dra lite i det. Jämförs det mot billigare lakan så kommer de sistnämnda att vara mer elastiska.
Sällan 100% bomull
De flesta hotell väljer att inte köpa lakan med 100% bomull. Det blir helt enkelt för dålig hållbarhet. Man väljer därför att ha en del polyester. Detta inte bara för att skapa hållbarare sängkläder utan också för att de ska bli svalare. Dess fiber suger inte upp fukt i lika stor grad som bomull vilket skapar en svalare känsla.