Hotellkänsla hemma – Poolen

Vill du få ”hotellkänslan” även hemma? Med en hotellfrukost i en solstol vid poolkanten har du kommit en bit på väg…

Det är svårt att helt och hållet återskapa hotellkänslan i det egna hemmet. Men det går att komma en bra bit på vägen…genom att installera en pool. Vilken storlek och modell som bör väljas beror till stor del på var den ska stå, vem som ska använda den samt i vilken omfattning.

Välja modell på swimmingpool

Första steget är att fundera på vilken modell av pool som passar trädgården och de behov som familjen har. Några av de vanligaste modellerna är:

  • Rampool

En enkel modell som monteras upp på försommaren och sedan kan stå uppe över sommarmånaderna. Den består av ett ramverk som byggs ihop enligt instruktioner varpå poolduken sedan monteras på ställningen. Dessa är begränsade både gällande var de kan stå, storlek och att den behöver tas in under hösten. Men billig.

Hotellkänsla? – Ja för barnen. Men knappast ett alternativ för vuxna som vill njuta av en fin pool, champagneglas på kanten och fina solnedgångar i uppvärmt vatten…

  • Glasfiberpool

Nästa steg är att skapa en swimmingpool av glasfiber. Det är helgjutna glasfiberpooler som därmed kan installeras både ovan och under jord. Eftersom de gjuts i dess helhet brukar det finnas begränsningar för storlek och utseende. Men generellt är dessa betydligt snyggare och hållbarare än rampoolen.

Hotellkänsla? Ja, delvis. Det beror framförallt på var poolen installeras på gården. Det är däremot inte samma exklusiva känsla om thermopoolen, se nästa punkt.

  • Thermopool

Thermopool är den mest exklusiva och hållbara poolmodellen. I korthet gjuts först en betongplatta varpå isolering sker på denna platta. Därefter byggs väggar upp av themoklossar som är ihåliga. Dessa är enkla att hantera och väl på plats fylls de med betong och armeringsjärn. På detta sätt kan poolen byggas i precis den storlek och form som önskas utan några stora begränsningar.

En av Sveriges större återförsäljare av poolen, POOLGIGANTEN, anger även att en stor fördel med thermopoolen är dess isolerande förmåga. Tack vare frigoliten som isolerar blocken bibehålls värmen betydligt längre i vattnet än i andra poolalternativ. Därmed minskas även uppvärmningskostnaderna.

Hotellkänsla? Definitivt. Här blir det samma poolkänsla som på hotellen. Det som skiljer sig kan däremot vara storleken.

 Att tänka på:

  • Vilka i familjen kommer använda poolen mest?
  • Är det främst för barnen eller för de vuxna?
  • Var finns kvällssol i trädgården?
  • Hur djup bör den vara?
  • Längd och bredd utifrån behov och trädgård
  • Behövs skydd?