Fotografiska – Mer än ett museum

Om man som turist i Stockholm uppskattar att bli berörd och inspirerad, är ett besök på Fotografiska något av en fullträff.

Ett kreativt vardagsrum, en internationell mötesplats, ett konstmuseum av världsklass. Fotografiska är mer än bara ett museum. Att se på fantastiskt fotokonst är visserligen en viktig del, men det är inte allt. Besökare kan även lyssna på konserter eller ta en paus och äta en lättare lunch med utsikt över Stockholms vackra vatten. Man kan gå en lärorik fotokurs eller kanske vara deltagare eller arrangör för en nydanande konferens.

Att fotokonsten står i centrum är det dock ingen som misstar sig på. Här återfinns de stora berömda respektingivande namnen, vid sidan av de nya. De som i Fotografiska tar sitt avstamp till att etablera sitt namn i en internationell karriär. Varje år ryms mellan 15 till 20 stora utställningar i Fotografiska.

Sedan invigningen 20 maj 2010 har fotografiska visat storheter som Annie Leibovitz och David LaChapelle, med deras unika och spektakulära kändisporträtt, Nick Brandts mäktiga svartvita fotografier som får åskådare att hänföras av savannens vilda fascinerande djur. Nu senast återfinns vår svenska legend Anders Zorns med sin hittills relativt okända fotografiska bildskatt.

Trots att Fotografiska inte har funnits i mer än några år så har den kulturella arenan vuxit sig till en av Stockholms mest omtyckta sevärdheter. Varje år lockas en halv miljon besökare till Fotografiska. En besöksmängd som annars kan jämföras med Kolmårdens djurpark eller Botaniska trädgården i Göteborg.

Fotografiska hittas vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Byggnaden där Fotografiska huserar är en anrik industribyggnad i jugendstil, som från första början efter invigningen 1906 användes som tullhus. Idag är de 5500 kvadratmetrarna väl utnyttjade av fotografier, konstnärliga kreatörer och kulturella betraktare.

Fotografiska ger både lugn och kraft och det är därför inte svårt att tro att mötesplatsen behåller sin starka position när det gäller turism i Stockholm.

Lämna ett svar