Enklare bilsemester med barn i bilen

Sura barn i bilen vill ingen haBilsemester med barn i bilen – pina och plåga eller underbar familjetid? Allt beror på hur man planerar sin resa. Till stor del handlar det nämligen om att ha tydlig struktur och packa rätt saker i bilen. Följande råd är tagna från bilsemester.net

  • Ha gott om tid

Att ha gott om tid minskar risken för stress och sena ankomster till hotell eller andra övernattningsställen. Generellt är ”gott om tid” ett stående tips för alla som ska bilsemestra oavsett om man har barn i bilen eller inte. Däremot är behovet av marginal extra stor med barn. Låt de kunna spontant stanna på en loppis, få en extra paus m.m. utan att det påverkar stressen hos föraren.

  • Leksaker, tävlingar och pyssel

För en vuxen är ett par timmar i en bil inte några problem. Men för barn är det en evighet. De hinner både måla i målarboken, göra pyssel, sjunga sånger, spela bilbingo och äta godis – under första timmen. Ladda upp med rejält mycket att göra för barnen. Ett tips är även att köpa in ”överraskningar”. Istället för att direkt visa barnen att de fått en pusselbok kan de få en ny sak varje heltimme. Det blir då något att se framemot. Dessutom är överraskningar ofta roliga bara av att de är överraskande.

  • Skydda mot värmen

Sätt upp solskärmar eller solskydd som gör att det inte kommer in lika mycket sol i bilen. Delvis för att hålla nere värmen men framförallt för att barnen upplever det irriterande när de inte kan se på DVD-filmen, chatta på telefonen eller annat när det blir för ljust.

  • Engagera hela familjen

Det är lätt att enbart tänka på barnen och aktivera dessa med en mängd olika pyssel och spel. Men det finns en stor fördel att även göra saker tillsammans. Bilbingo eller andra tävlingar engagerar barn och vuxna och skapar även en stund då syskonen inte behöver ”irritera sig på varandra” i lika stor utsträckning.