En vanlig dag som hotellstädare

Som städerska på ett hotell har man ett utav de mest krävande jobben i hotellbranschen. Att arbeta under stress och hinna med allting innan dagens slut kan antingen vara nästintill omöjligt, eller löjligt lätt. Men hur ser en vanlig dag för en hotellstädare ut?

På de flesta hotell stämplar en städare in sig det första han eller hon gör på morgonen, innan man får ett visst antal rum utav husfrun som man ska städa under dagen. Vissa dagar kan besöksnäringen vara så stor att en enda person förväntas städa 30 olika reserum på 6-9 timmar, då man samtidigt förväntas städa ca 3 rum i timmen. Andra dagar kan samma person bli tilldelad 15 rum på samma antal arbetstimmar, då hotellet har mindre besökare. Samtidigt ska man hinna med en rast på en timme under dagen, där lunchen brukar bestå utav en halvtimme och resterande halvtimmen blir en utspridd rast.

Städare (tecknad)När man som städare sedan städar rummen, finns det vissa saker man alltid gör, oavsett vilket hotell man jobbar på. I ett rum där en gäst checkat ut, som är ett såkallat reserum, krävs det mer städning än i ett kvarliggarrum, som är ett hotellrum där en gäst fortfarande bor kvar.

Oavsett vilken typ utav rum man ska städa, börjar man alltid med att ta ut allt skräp som finns i hotellrummet. Sopkorgar ska tömmas, använda glas och porslin ska ut och i de flesta rum ska även de använda sängkläderna ut ur hotellrummet. Därefter börjar städningen. I reserummen bäddas alltid sängarna rena och nya broschyrer eller särskilda saker hotellet erbjuder, fylls på vid behov.

Som hotellstädare måste man även alltid göra rent badrummet. Städa toaletten, handfatet, dusch/badkar och fylla på med tvål och nya handdukar är ett måste. Sedan måste man även damma rummet, dammsuga golvet och även moppa golvet efteråt om det är trä- eller stengolv. Efter det är rummet klart, så man kan skriva ner i en städlista att rummet är rent. Därefter gör man klart resten utav rummen man blivit tilldelad för dagen.

När dagen sedan börjar gå mot sitt slut och hotellstädaren är klar med sina rum, ser man till att våningen är ren och snygg. Hotellstädaren plockar undan sin städvagn och fyller på den som en förberedelse inför nästa dag, går med den smutsiga tvätten till ett särskilt rum och slänger alla sopor och allt glas man fått ut från rummen efter dagen. Efter det ser man till att husfrun eller någon i receptionen får städlistan man fyllt i under dagen, och lämnar in eventuella kvarglömda saker innan dagen är slut. Därefter kan städaren stämpla ut och gå hem, efter en vanlig dag som hotellstädare.

Gästinlägg från en extraanställd städare på Scandic.

Lämna ett svar