Att välja en resa norrut

Det finns många som föredrar att resa söder ut, där man kan ligga vid en strand och sola. Lapplandsresenärer hör ofta inte till dem. Den som reser till Lappland vill se och uppleva, inte blunda och ligga still.

Koppla av

Är det lugnet och fridfullhet som styrt GPS-en mot norr kanske ett spapaket skulle bli en uppskattad upplevelse. Efter några dagar, eller till och med veckor i fjällen, med vandringar och spartanskt leverne, så kommer en varm dusch eller ett avkopplande bad att vara guld värt. Kombinera gärna vandring och spa: Att vandra bland grönskande dalar och snötäckta fjäll, för att till kvällen koppla av i en uppvärmd badtunna.

Bland vilda djur

Det finns möjlighet att se vilda djur som räv, älg, järv och björn. De två första kan man råka på längs vägarna, björnen är lite mer sällsynt. Renar kommer att dyka upp på och längsmed vägarna, både den och framförallt älgen är absolut inget man ska krocka med!

På våren äter björnen gärna maskrosblad, då kan man spana efter dem på åkrarna eller vid utkanterna till skogen. Myror är också en delikatess för björnar, så är man på spaningen efter björnen kan man undersöka hur myrstackarna mår i området.

En björn har dock god hörsel och utmärkt luktsinne och sannolikheten är stor att den lufsar undan innan du är i närheten. Dessutom bör man alltid ha stor respekt för vilda djur och för deras hemmiljöer. Tillskillnad från djurparkerna finns inga stängsel mellan dig och djuret. Det finns flera företag som lockar med erbjudande om björnspaning.

Spana efter norrsken

Att skåda ett norrsken är en annan lockelse som får människor att resa till Lappland. För att se norrsken behöver det vara molnfri himmel och mörkt. För att få tillräckligt med mörker rekommenderas perioden september till april för norrskensskådning. Man bör också befinna sig på en öppen plats som inte störs av annat ljus, så som gatubelysning eller sken från industrier.

Norrsken
Norrsken över Järvsö. Foto: Pelle Nyberg (via SVT.se)