Åka luftballong över Malmö – Så funkar det

Ett mäktigt sätt att uppleva en stad från ett nytt perspektiv är att åka luftballong. Helt tyst svävar man över staden i ballongkorg som bara rymmer sex personer. Så här fungerar det hos en av de större aktörerna från Skåne.

Ballongfärden

En luftballongsupplevelse tar 4 – 5 timmar men det är inte så länge man är upp i luften. Först får man träffa en erfaren ballongförare som visar hur ballongen fungerar samt går igenom säkerhetsföreskrifter.

Därefter lufter ballongen och ni svävar snart ljudlöst ett par hundra meter över marken. Det mäktiga med ballongflygning är ”närheten” till naturen. Till skillnad mot flygplan eller helikopter är det helt tyst med undantag för de ”puffar” som elden skapar.

När ballongen har landat är det dags att fira ballongturen. Inom ballongflygning genomför man ”dopceremoni” och ger diplom till de som varit med på färden.

Flyga luftballong

Kom ihåg att ballongflygning är mycket väderberoende. Det innebär att företagen kan behöva boka av flygningar bara någon timme innan inplanerad färd. Självklart bokas flygningen om till ett annat tillfälle men man bör alltså kunna vara flexibel. Detta eftersom ballongen kommer att färdas utifrån vindarna.

Det är även bra att ta på sig oömma skor eftersom man ofta landar på en lerig åker eller gräsyta. Att ha med sig en keps är även att föredra för att skydda sig mot värmen från elden.

Ge bort i presentkort

Vad ger man en person som har allt och fyller 50 år? Eller bröllopsparet? Köp ett presentkort på luftballongsfärd över Malmö. Med tanke på kostnaden är det något som många inte unnar sig själva men som man ändå gärna skulle vilja uppleva. Ett presentkort kostar 2550 kr för en person och kan köpas hos flera upplevelseföretag på nätet.

Fördelen med att köpa presentkort via dessa upplevelseföretag är flexibiliteten. Köps ett presentkort direkt via företaget som flyger luftballongen kan det inte bytas mot annan upplevelse – oavsett om mottagaren är höjdrädd.

Köps det istället via upplevelseföretag kan det generellt bytas mot annan upplevelse om personen inte uppskattar höjden eller inte kan utföra upplevelsen på grund av hjärtfel, graviditet eller annat.

Begränsningar

Minimilängd för att åka luftballong är 140 cm. För att åka som barn (under 18 år) måste målsman följa med. Följer barnet med en annan vuxen behöver ett skriftligt intyg finnas från målsman som godkänner att barnet följer med på färden.